Pakiršiniečius aplankė tradicinių amatų meistrė

2019-05-20

         Gegužės 16 d. Pakiršinio skyriuje vyko pilietiškumo diena, skirta Pasaulio lietuvių metams pažymėti. Tą proga į skyrių  atvyko tradicinių amatų meistrė Vilija Ratautienė.

       Susitikimo tikslas   skatinti ir padėti suprasti savo ir kitų tautų savitumo, tradicijų reikšmę šiandieniame gyvenime. Renginio pradžioje viešnia dėvi VI a. kostiumą,  demonstruoja vytinį audimą (su kaladėlėmis) ir pasakoja apie šio audimo būdo paplitimą pasaulyje ir Lietuvos teritorijoje, rodo juostų pavyzdžius, apžvelgiama tradicinių juostų klasifikacija, pavyzdžius, vytinių juostų paskirtį ir panaudojimą (prie tautinio kostiumo) seniau ir dabar.

 Meistrė papasakojo apie juostų reikšmę tautos etninėje kultūroje, papročiuose, šventėse: 1 –  apjuosimas juosta kaip saugos ir gero linkėjimo ženklas; 2 –  juostos dovanojimas kaip ryšys tarp žmonių – kaip tradicinis suvenyras; 3 –  juostos audimas kaip apeiga – smulkiosios motorikos darbai kaip kompensacinė priemonė stresui pašalinti; 4 –  juostų „vartai“ – kaip riba tarp buvusio ir būsimo gyvenimo (abiturientų išleistuvės); 5 –  juostos užkabinimas ant objekto, t. y. jo sureikšminimas – dabar, pavyzdžiui, mažos juostelės užkabinimas ant automobilio veidrodėlio. Taigi vaikai  atpažįsta savo aplinkoje tuos „ženklus“,  ir gali pritaikyti  bei praktikuoti tradicijas šiuolaikiniame gyvenime.

     Atlikdami praktines užduotis vaikai  patyrė kūrybos, grožio pajautimo džiaugsmą, pagarbą savo ir kitų tautų kultūrai, ugdėsi  darbštumą, kantrybę. Visi renginio dalyviai nusipynė po tautinę juostelę, kuria pasipuošė ar dovanojo draugui. Juostos dovanojimas reiškia artumą, simpatiją, draugystę.  Toks netradicinis renginys  skatina   suprasti savo ir kitų tautų savitumo, tradicijų reikšmę šiandieniame gyvenime.

   Pavaduotoja ugdymui Gintarė Pužauskienė

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>