Įtraukties link: nuo idėjos iki praktikos

2023-04-01

Kovo 31 dieną Baisogalos gimnazijoje vyko daug šiltų atsiliepimų sulaukusi Lietuvos teorinė-praktinė konferencija „Įtraukties link: nuo idėjos iki praktikos“, kurią organizavo Radviliškio r.  Baisogalos gimnazija, Baisogalos mokykla-darželis ir Radviliškio r. sav. švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyrius. Idėja organizuoti konferenciją kilo iš kuklaus Baisogalos gimnazijos ir Baisogalos mokyklos-darželio švietimo pagalbos specialistų sumanymo pasidalinti šalia esančių mokyklų pedagogų gerąją patirtimi apie įtraukųjį ugdymą. Sakoma, bendrystė ir bendradarbiavimas turi ypatingų galių įgyvendinant įvairius sumanymus, todėl kuklus sumanymas virto rimtu pareiškimu organizuoti konferenciją respublikos mastu.

Gausus dalyvių skaičius (130 dalyvių iš 28 švietimo įstaigų), plati geografinė apimtis (Klaipėda, Joniškis, Šiauliai, Radviliškis, Pasvalys, Panevėžys, Anykščiai, Kaunas, Raseiniai) tik patvirtino konferencijos aktualumą. Kalbėti įtraukties tema inspiravo Švietimo įstatymo pakeitimai, numatantys, kad nuo 2024 m. rugsėjo visos mokyklos ir darželiai turės sudaryti sąlygas vaikams, turintiems specialiųjų poreikių, ugdytis artimiausioje ugdymo įstaigoje kartu su savo bendraamžiais. Siekiant kokybiškos įtraukties švietimo įstaigose, svarbu skatinti ir sudaryti galimybes mokytojams, švietimo pagalbos specialistams kelti kvalifikaciją, tobulintis, įgyti naujų kompetencijų ir įgytomis žiniomis, patirtimi dalintis su kolegomis.

Konferencija prasidėjo Baisogalos mokyklos-darželio priešmokyklinės ugdymo grupės vaikų nuotaikingu šokiu (meninio  ugd. mokytoja J. Kačiukevičienė), Baisogalos gimnazijos direktorės R. Juškevičienės, Radviliškio r. sav. švietimo ir sporto skyriaus vedėjo L. Vaičiūno sveikinimo žodžiais. Džiugu, kad savo įžvalgomis apie įtraukųjį ugdymą, švietimo įstaigų pasirengimą pasidalino NŠA Švietimo  pagalbos departamento įtraukties plėtros skyriaus specialiosios pedagogės Asta Lauciuvienė ir Ana Pavilovič-Jančis. Po plenarinio pranešimo dalyviai išsiskirstė į darbo grupes, kuriose buvo pristatyti 52 žodiniai bei stendiniai pranešimai pagal temines sritis: „Mokyklos tinklaveika, veikimas kartu įtraukčiai“, „Įtrauktis švietimo pagalbos specialistų veikloje – gerosios patirtys“, „Įtrauktis organizuojant neformalų švietimą“, „Inovatyvus, įtraukusis ugdymas pamokose“, „Įtraukios kultūros kūrimas mokykloje“ .

Konferencijos baigiamąją dalį pradėjo Baisogalos kultūros centro vaikų dainavimo grupė (vadovė N. Bernadickienė) su daina „Nupiešiu Lietuvą“. Iš moderatorių pristatytų grupės refleksijų išryškėjo esminiai, svarbūs visiems dalykai: nuoseklus ir kryptingas bendradarbiavimas, dalinimasis sėkmės istorijomis, bendruomenės vertybinio požiūrio į skirtingus vaikus formavimas, kai skirtybes suvokiame kaip galimybes. Konferencijoje daugiausia emocijų sukėlė ir abejingų nepaliko Sanna Karosas, Žmonių su Dauno sindromu ir jų globėjų asociacijos lektorės, video pranešimas „Mūsų požiūris į neįgalumą: visuomenės kanarėlė anglies kasykloje“.  Lektorės tikslas skleisti pozityvų požiūrį į žmones su negalia, ypatingai į žmones su Dauno sindromu per asmeninę patirtį, išties paveikus. Radviliškio r. sav. Švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus direktorė R. Vaigauskienė ir metodininkė G. Toleikienė dėkodamos atvykusiems dalyviams linkėjo konferencijoje įgytu idėjų bagažu dalintis su kolegomis.

 

Aušra Krugelienė

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>