Ugdymo karjerai diena

2023-10-28

Spalio 27 dieną mūsų įstaigos pradinukams karjeros specialistė Reda Bubliauskienė organizavo karjeros ugdymo renginį „Senųjų amatų dirbtuvės“, kurios tikslas – supažindinti su senolių amatais: žirgininkyste, avininkyste ir bitininkyste.

 III-IV klasių mokiniai lankėsi RTVMC Šeduvos technologijų ir verslo mokymo skyriaus žirgyne, kuriame vyr. profesijos mokytoja Inga Gailiuvienė papasakojo apie žirgų gyvenimo trukmę, mitybą, priežiūrą. Vaikai sužinojo, kaip vadinami žirgai pagal spalvas, stebėjo jaunų žirgų mini treniruotę. Daug teigiamų emocijų suteikė „žirgų“ lenktynės, už kurias dalyviai buvo apdovanoti saldžiais prizais. Mokiniai noriai dalyvavo viktorinoje įdomiais faktais papildydami savo žinias apie žirgus. Vaikams labai patiko žirgyne, kad net grįždamos į mokyklą autobuse trečiokės uždainavo apie žirgelį. Baisogalos gimnazijos dailės mokytojos A. Kudžmaitės padedami mokiniai iš molio gamino pasagas.

Antrokai ,,Šeduvos avininkystės“ ūkyje susipažino su avių auginimo ypatumais, klausėsi pasakojimo apie vilnos panaudojimą, savo rankomis lietė gaminius iš vilnos. Stebint senovinius rakandus, mokiniai turėjo galimybę palyginti senovėje naudotus įrankius vilnos apdirbimui su dabartiniais. Grįžusių į mokyklą antrokų laukė staigmena – vilnos vėlimo dirbtuvėlės. Su edukatore Gitana Ramoškiene vaikai su malonumu gamino paveikslėlius iš vilnos ir veltinio.

Pas pirmokus į klasę buvo atvykęs bitininkas Jonas Gaižauskas, kuris papasakojo apie bites, kaip žmonės bitininkavo senovėje ir dabar, pademonstravo savo darbo priemones. Vaikai sužinojo, kiek žiedų aplanko bitės, kol suneša šaukštelį medaus, klausėsi pasakojimo, kaip seniau žmonės bičiuliais tapdavo. Bitininkas pavaišino visus bičių duonele ir kreminiu medumi. Viešnia iš ,,Skėmių Traktieriaus“ papasakojo apie meduolius, kurių gamybai naudojamas medus. Vaikai su dideliu entuziazmu dekoravo iškeptus meduolius.

Dėkojame visiems edukatoriams už galimybę susipažinti su senaisiais amatais, nes tautinio paveldo technologijos, technikos ir medžiagos skatina tvarų ir kūrybingą tradicijų puoselėjimą.

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>