„Lino mėlynas žiedas“

2017-03-06

Kovo 2 d. Baisogalos mokyklos-darželio Pakiršinio skyriaus ugdytiniai ir svečiai rinkosi į    Radviliškio rajono savivaldybės etninės kultūros ir amatų centrą, kur vyko edukacinis-muzikinis renginys „Lino mėlynas žiedas“.  Šio renginio tikslas  buvo panaudojant etninę kultūrą kaip vaikų gyvenimo turtinimo, džiuginimo, kūrybos ir prigimtinių galių atsiskleidimo šaltinį, paskatinti ugdytinių susidomėjimą savo krašto papročiais, liaudies dainomis, rateliais, žaidimais.
Renginio metu  amatų centro darbuotojos  pasakojo apie ilgą lino kelią nuo mėlynžiedžio augalo iki lininių staltiesių ir lovatiesių. Visiems susirinkusiems buvo įteiktas mažas lino žiedelis- priminsiantis šventę. Radviliškio rajono savivaldybės etninės kultūros ir amatų centro būrelio vadovė Paulina Malinauskienė rodė kaip linus sėja, kaip juos rauna, mirko, šukuoja, Aldona Steponavičienė visiems parodė kaip verpiama. Kiekvienas lino žingsnelis buvo apdainuotas lietuvių liaudies dainomis, šokiais, minamomis  mįslėmis. Įdėją  subrandino ir kartu su etninės kultūros amatų centru bei  muzikos mokytoja Virginija Našlėniene įgyvendino mokytoja Daiva Žukiene ir trečiokai. Visi šoko lietuvių liaudies ratelius „Siūlai siūlai, susivykit“ ir „Pasėjau linelius“ .
Renginyje dalyvavo Emilija Brajinskienė- kuri savo prisiminimais, šokiais ir pasakojimais- sužavėjo jaunąją publiką. Smagu jog turime Radviliškio rajone „gyvąjį paveldą“- žmonių iš kurių galime sužinoti apie tradicinius amatus, papročius…. Po renginio visi norintys skanavo karštomis bulvėmis su lino sėmenimis. Renginio metu Radviliškio rajono savivaldybės etninės kultūros ir amatų centre buvo pristatyta paroda „Senoji Radviliškio krašto tekstilė“.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>